top

Restaurant Makkum

Op zoek naar een gezellig restaurant in Makkum? It Posthûs is in 2015 verkozen tot het Leukste Restaurant van de provincie Friesland.

Het Restaurant is gevestigd in het oude Post- en Telegraafkantoor van Makkum. Het gebouw is ruim 150 jaar oud en rijst statig op aan de kop van het Plein, middenin de drukte op en rond de terrassen en winkels in ‘t hart van het Friese plaatsje. Aan de achterkant grenst het aan de oude zuiderzeedijk, vanwaar je uitkijkt op de vaargeul naar het IJsselmeer en, in de verte, de Afsluitdijk.

Bij It Posthûs willen we alle doelgroepen verwelkomen, van eigenaren van vakantiehuizen, dagtoeristen en bootmensen, tot ook zakelijke gasten. Alle doelgroepen moeten zich bij ons thuis voelen, dat is ons streven!

Uw gastheer Alwin Kalt en gastvrouw Maartje van der Velde – Kalt heten u samen met hun team van harte welkom in het altijd gezellige Posthûs, het culinaire hart van Makkum. In ons restaurant of op het terras kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie of van een borrel met bijvoorbeeld een kaasplateau van heerlijke streekkazen uit Friesland, maar natuurlijk kunt u bij ons ook terecht voor een heerlijk diner.

Geschiedenis

Makkum kreeg in 1872 voor het eerst een telegraafverbinding. Daarom drongen de Makkumers er bij de toenmalige PTT en gemeente Wonseradeel op aan om een apart gebouw in te richten voor de Post- en telegraafdiensten. De kosten van het gebouw, inclusief het dempen van de vaart, werden geschat op 10.000 florijn. Hiervan werd 9.000 florijn door de Makkumers opgebracht en de gemeente heeft een bijdrage gedaan van 1.000 florijn. Het Postkantoor kon gebouwd worden, vlak achter de zeedijk aan de Zuiderzee. Het gebouw heeft tot 1985 dienst gedaan als Postkantoor, daarna heeft het enige tijd leeg gestaan. In 1995 is het door de toenmalige eigenaar verbouwd tot restaurant met bovenwoning. Sinds 2015 wordt het restaurant gerund door Alwin Kalt en Maartje van der Velde en hun team.